Mula2 Berang sebab pesanan lambat sampai, Tapi Akhirnya Lelaki Ini Tersentak Bila Lihat Siapa Yang Hantar Pesanan GrabFoodnya.

Aplikasi Grab yang dahulunya hanya menawarkan perkhidmatan e-hailing telah mengambil langkah berani dengan menambah beberapa perkhidmatan lain seperti GrabFood dan GrabDelivery. Perkhidmatan GrabFood kini semakin mendapat tempat di hati ramai. Namun, dalam kes-kes tertentu, kebarangkalian makanan pelanggan lewat dihantar, masih boleh berlaku.

Wanita OKU menjadi penghantar Grab

Menerusi perkongsian Shahril Jantan melalui Facebook, dia menceritakan pengalaman menyentuh hati ketika seorang wanita istimewa (OKU) yang menghantar pesanannya.

Malah kisah ini telah mendapat lebih 11 ribu tanda suka (likes) dan telah mendapat perkongsian sebanyak 9 ribu.

Mula2 berang jugak sebab pesanan lambat sampai!

Kebiasaannya, penghantaran barangan akan mengambil masa yang sekejap, bergantung kepada keadaan kerana menaiki kenderaan seperti motosikal.

Namun menurut Shahril, dia berasa agak berang kerana pesanan lewat tiba. Dia yang menetap di kawasan Empangan Bedok di Singapura, telah membuat pesanan melalui aplikasi GrabFood dan memesan minuman ‘bubble tea’ untuk isterinya.

Namun, penghantar minumannya mengambil masa lebih daripada 30 minit untuk mengantar pesanannya daripada Tampines, yang kebiasaanya mengambil masa 10 ke 12 minit menggunakan kereta.

Kesabaran Shahril mula menipis namun apabila dia melihat ke luar tingkap, dia ternampak seorang wanita berkerusi roda yang membawa beg berlogo Grab di belakang kerusi roda automatiknya, sedang mendekati blok kediamannya.

Tersentak lihat wanita OKU hantar pesanan!

Hatinya mula tersentak dan Shahril bergegas turun bersama anaknya. Dia cuba untuk memulakan perbualan kecil dengan wanita itu.

“Akak bawa minuman ni daripada Tampines ke sini?”

Wanita yang bernama Sumaiyah itu hanya mengangguk dan menyerahkan minuman itu kepada Shahril lantas terus beredar.

Shahril sempat memberikan wang kepada Sumaiyah sebagai sedekah kepadanya. Dia benar-benar kagum malah berasa rendah diri apabila melihat seorang wanita kelainan upaya yang masih tabah dan cekal bekerja walaupun dilabelkan sebagai OKU.

Posting FB Beliau yg Viral:

When you think that your problem is the hardest in the world.When you think the air-con in your office is not as cold as you would like it to be.

When you think your work PC or laptop is taking longer than it should.When you think walking to that nearby shop under the scorching hot sun is too much of an effort.

Made an order for I-Tea bubbletea for my wife via @grabfoodsg . The outlet for the rider to collect is in Tampines to be sent to my residence at Bedok Reservoir.

By car that would take about 10-12 minutes, bicycle 15-20 minutes, escooter probably 12-15 mins.

30 mins went by and I started to get impatient wondering where the bubble tea I ordered. As I watched the movement of the rider via the grab food app, it does seem to move much slower than I would have imagined. At times wondering is this rider walking over instead of via some other mode of transportation.

A GrabFood rider on a motorised wheelchair making its way slowly along the pavement right in front of our block.

I somehow had the hunch that she was making the delivery for what I have ordered and rushed down looking for her.

I went up to her as she reached my lift lobby and my heart really sank. I created a small chat with her asking did she really travel down here from Tampines. She nodded and said yes.

I felt for her. I was a little emotional but tried to remain calm as Sharlien was next to me. As she passed me the drink, having made payment via GrabPay, I quickly reached out for my wallet and pass her whatever cash I have in it. I was a little shocked, to be honest. I was lost for words.

This presented a teachable moment for me to share with Sharlein during the ride to school today.

Masya-Allah.The perseverance she showed to overcome the challenges being put on her. May Allah provide her with the strength, hope and rezeki and continue being the inspiration to other able-bodied people like you and me.

Thank You Sumaiyah.

Antara komen netizen :

Mohd Hafiz Syokri –yg muda mudi sihat perkasa masih berharap kat BRIM…tak dapat meroyan..

Missyana Lee –Kepada para kaki samun , peragut mintak sedekah ! pecah masuk rumah . Kau hadam benda ni baik2 ya .

Siti Fatimah –msih ade lg yg komplen kata kt malaysia ni ssh nk dpt kerja. tgok akk ni korang x malu ke ?? hahaha.btw semoga akk ni d murahkn rezki d beri kekayaan melimpah ruah. proud of you kak .

Zizie Adrina –OKU tkde kaki tgn boleh terima hakikat yg mrka dilahirkan begitu…diorg usaha buat keje mcm2 cari rezeki buat ibadah.

Orang miskin tkde harta boleh terima hakikat yg mrka dilahirkan dlm keluarga susah…mereka usaha berniaga kecil-kecilan diterik panas demi sesuap nasi.

PONDAN sempurna tubuh badan tp tak bole terima HAKIKAT yg diaorg dilahirkn sebagai lelaki, ikut kata hati lawan kejadian TUHAN ubah ciptaan TUHAN.

Badri Hkr –Tunjuk kisah ni pada peminta-peminta sedekah yang ramai beratur kat pintu masuk masjid time solat Jumaat. Kebanyakan mereka sihat tubuh badan, kuat, muda-muda. Tambah pula dengan teknik bawa anak kecil dan baby duduk tengah panas sebab nak wujudkan rasa kasihan. Padahal mereka menyeksa budak-budak tu semua. Dan mereka semua adalah dari sindiket yang mempergunakan wanita Rohingya untuk minta sedekah.

So netizen semua, hari ini jom kita hubungi hotline Jabatan Kebajikan Masyarakat di talian 15999 untuk selamatkan wanita, kanak-kanak dan bayi Rohingya dari dipergunakan oleh sindiket peminta sedekah di pintu masjid ketika solat Jumaat. Ingat peminta sedekah, ingat 15999.

Apa kata anda ? Jangan lupa like komen dan share ya. Tq

Dah baca habis? Jom like page Soya Lemon Viral

Sumber: Facebook Shahril Jantan via OMM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*