Sisa Makan Jangan Dibuang, Jadikan Baja Kompos Untuk Buat Tanaman Organik. Ini Caranya

Tiap kali memasak dan makan, kita pasti akan punya banyak lebihan makanan, sama ada isi ikan, daging, kulit telur atau sayur-sayur yang tidak habis dimakan.

Jika ia tidak boleh disimpan lama, dan mula membasi dah tak boleh makan, kita selalunya akan ambil alternatif mudah dengan buangnya saja dalam tong sampah. Jadi, secara tak langsung kita jadi penyumbang kepada banyaknya sisa makanan yang dibuang.

Untuk solusinya, kita boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Imran Ab Majid ini, yang mana jadikan sisa makanan tersebut sebagai baja organik. Yang mana boleh digunakan untuk tanaman, dan hasilnya dapat dilihat sangat lebat serta segar.

Mari kita lihat caranya.

Ini apa yang anda perlu sediakan.

  1. Gunakan bekas tertutup, seperti polistrin yang mana bahagian bawahnya ditebuk lubang dan diletakkan tanah.
  2. Simpan sisa makanan, lebihan dapur (kecuali yang berminyak), seperti kulit telur, sayur-sayuran, sisa kopi atau teh, bawang juga timun, roti dan sebagainya selain yang berminyak.
  3. Selepas itu tuangakan dan campurkan ke dalam polistrin yang ada tanah itu tadi. Biarkan proses semula jadi lakukan tugasnya, yang mana mikroorgnisma + cacing + semut akan lakukan proses sehingga sisa tadi hancur. Pastikan ia tertutup. Proses ini lebih kurang selama sebulan.
  4. Kemudian, akan terhasillah mendapan baja organik, yang dikenali senagai ‘black gold’. Untuk hasil lebih baik, boleh campur dengan sisa boiler sawit sikit.

Ini antara hasil dengan gunakan tanah baja kompos.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*