‘Patah Hati’ Boleh Jejaskan Fungsi Jantung, Tinggalkan Parut di Organ itu

Patah hati bukan sahaja menyebabkan kesakitan emosi malah turut mampu menyebabkan kerosakan berpanjangan yang boleh meningkatkan risiko berhadapan dengan penyakit berkaitan dengan jantung di masa hadapan – kata satu kajian di Universiti Aberdeen.

Kajian itu mendapati ‘sindrom patah hati’ itu boleh meninggalkan parut fizikal yang tidak akan hilang.

Sindrom patah hati biasanya disebabkan oleh tekanan emosi yang melampau disebabkan oleh; antaranya; kematian atau ditinggalkan oleh orang tersayang. Kondisi itu sebenarnya menyebabkan kerosakan ventrikel jantung kiri dengan teruk sehingga boleh merubah bentuknya.

Dr. Sherry Grace dari Peter Munk Cardiac Centre di Toronto berkata kondisi itu tidak baru tetapi pemahaman manusia terhadap perkara itu yang masih mentah.

“Jadi apa yang berlaku adalah otot jantung menjadi lemah buat sementara dan anda akan mendapat sedikit gelembung di ventrikel belah kiri jantung.” katanya.

Bagaimanaun, tak semua kesedihan boleh membawa kerosakan pada jantung, tetapi mereka yang mengalami kejutan teruk boleh merasai kesakitan di bahagian dada sehingga perlu dihantar ke hospital. Dari situ, doktor biasanya akan menemui tanda-tanda klasik sakit jantung seperti arteri tersumbat.

Sindrom patah hati sangat jarang berlaku, kata Grace; hanya satu atau dua peratus dari seranngan jantung disebabkan oleh sindrom terbabit.

Kajian tersebut menggunakan imbasan ultra-bunyi dan imbasan MRI terhadap 52 pesakit yang mempunyai sindrom patah hati bagi melihat kesannya terhadap jantung mereka.

Hasilnya mendapati terdapat bahagian pada otot jantung yang telah berganti dengan parut, yang mana mengurangkan keanjalan jantung seterusnya menghalang organ itu dari mengembang dengan betul.

Sumber: CTVNews

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*