Ini yg terjadi bila Sultan Brunei buat spotcheck mengeejut di Jabatan Imigresen

‘Buka satu kaunter menyebabkan kenderaan beratur panjang, walhal ada petugas lain’ -Sultan Brunei buat spotcheck mengejut di Jabatan Imigresen!😱

Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei, Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah bertitah menegaskan pentingnya keberkesanan penguatkuasaan akta dan peraturan bagi pengawalan kedatangan pekerja asing tanpa majikan yang dilihat semakin berleluasa.

Bertitah pada keberangkatan lawatan kerja tidak berjadual ke Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan dan Jabatan Buruh di Jalan Menteri Besar pagi semalam, baginda juga membangkitkan isu-isu penambahan kuota pekerja asing, penyambungan kontrak, penggunaan kuota bebas dengan pembayaran sejumlah wang kepada pemilik kuota dan sindikket syarikat-syarikat paIsu.

Sehubungan itu, baginda menggesa agar perkara itu diawasi dan menegaskan agar gejala rasuah tidak dibiarkan meracuuni pengurusan dan pentadbiran kerajaan. Tegas baginda, kawalan dan aturan itu dibuat supaya kepentingan negara tetap terpelihara, keselamatan terjamin, sosio ekonomi berkembang dengan baik sehingga memenuhi hasrat kerajaan untuk melihat negara ini sebagai pusat perkhidmatan perdagangan dan pelancongan.

Pekerja asing senang bawa keluarga berniaga di sini

“Apabila bercakap mengenai penguatkuwasaan akta, maka yang sering dipersoalkan ialah keberkesanannya. Sebagai contoh, penguatkuwasaan kawalan bagi pekerja-pekerja asing di mana pada masa ini berlaku adalah kehadiran pekerja-pekerja asing tanpa majikan.

“Perkara ini dilihat semakin berleluasa. Menunjukkan pemantauan dan penguatkuwasaan Imigresen adalah lemah dan tidak berkesan. Seolah-olah dengan mudah sahaja warga asing itu membuat atau memulakan perniagaan tanpa perlu kepada local partner. Malah mereka juga berani membawa ahli keluarga atau saudara mara datang ke negara ini bagi tujuan mengembangkan lagi perniagaan mereka.

Negeri keciI tetapi kenapa susah laksana peraturan?

“Beta di sini mahu bertanya, di mana tanggungjawab melaksanakan akta atau peraturan? Apakah susah benar melaksanakannya nisbah dengan Brunei yang kecil ini.

“Rasa-rasanya bukan kerana susah tetapi Iemah pengurusan dan pentadbiran. Memang sedang rancak diperkatakan tentang keIemahan ini,” titah baginda.

Selain itu, baginda turut menegur jabatan berkenaan yang hanya membuka satu kaunter sehingga menyebabkan kereta beratur panjang menunggu giliran.

“Dan juga turut berlaku ialah kejadian membuka hanya membuka satu kaunter yang menyebabkan kenderaan berderet-deret menunggu giliran walhal ada petugas lain tetapi tidak mahu membuka kaunter,” titah baginda.

Rakyat beri lesen sewa pada warga asing

Baginda juga membangkitkan isu peniaga tempatan yang mengaut keuntungan dengan cara mudah di mana ada yang menyewakan lesen perniagaan mereka kepada warga asing.

“Isu lain juga turut kedengaran peniaga tempatan menyewa lesen perniagaan mereka kepada warga asing berniaga di negara ini. Warga asing itu akan dikenakan sejumlah bayaran pada setiap bulan oleh pemilik lesen warga tempatan.

“Dengan lesen yang disewakan itu, peniaga asing itu akan mengambil kesempatan membawa pekerja asing lain untuk datang bekerja dengan mereka. Natijahnya, pekerja warga asing pun terus bertambah membanjiri Brunei tanpa dibendung dengan peniaga tempatan pula hanya menerima habuan dari perolehan sewa lesen kepada peniaga asing,” titah baginda.

Sultan Brunei pulangkan semula ijazah kehormat Universiti Oxford
SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah memulangkan semula ijazah kehormat yang dianugerahkan kepada baginda oleh Universiti Oxford Britain.

Pemulangan semula ijazah berkenaan dilakukan baginda selepas pusat pengajian berkenaan menyatakan keb1imbangan mengenai undang-undang syariah yang diperkenalkan oleh Brunei terhadap golongan le3sbian, ga@y, bise3ksual dan transg 3ender (L *GBT).

Universiti Oxford mengesahkan perkara itu dan memberitahu Sultan Brunei membuat keputusan terbabit pada 6 Mei lalu sebelum diumumkan semalam.

Baginda dianugerahkan ijazah tersebut pada 1993

Sumber: Radio Televisyen Brunei, astroawani

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*