Kenapa Orang Gila Tak Pernah Sakit? Makan dan Minum Air Basi Pun Tak Sakit Perut. Ini Jawapannya.

Setiap apa yang berlaku dalam perjalanan hidup kita, pasti ada hikmahnya. Tidak akan terjadinya sesuatu perkara itu tanpa sebabnya untuk kita muhasabahkan diri, biarpun perkara itu baik atau buruk.

Anda selalu tak nampak orang ‘gila’ tidur bawah jambatan atau buang air merata-rata? Jujur nak tanya, adakah anda berasa jijik dan takut melihat mereka atau anda rasa kesian?

Anda panggil golongan ni “orang gila” sebab anda anggap fikiran dan mental mereka kurang waras. Sebab tu mereka tidur di tepi jalan dan cari makanan di dalam tong sampah. Tapi adakah anda tahu bahawa 1 daripada 3 orang rakyat Malaysia ada penyakit mental? Entah-entah anda pun sebenarnya “orang gila”, manalah tahu.

Hampir 30% rakyat Malaysia dilaporkan menghadapi penyakit mental. Terkejut tak!
Anda mungkin tak percaya dengan fakta ini dan rasa ini hanya satu gurauan. Tapi ketahuilah bahawa pesakit-pesakit mental di Hospital Bahagia atau Tanjung Rambutan itu hanya mewakili 1% daripada jumlah keseluruhan. Di sana, kebanyakan pesakit yang mengalami sakit mental kronik seperti skizofrenia atau split personality sahaja yang dirawat dengan rapi.

Selebihnya, mereka yang mengalami penyakit mental lain seperti kemurungan (depression), kebimbangan (anxiety) dan bipolar masih ramai hidup bebas di kalangan kita semua.

Terpulang kepada diri kita untuk menerima dan menilai sesuatu kejadian yang berlaku itu. Semoga perkongsian dari Rafie Ramli ini bermanfaat untuk kita semua.

Kenapa orang gila di tepi jalan itu minum air basi pun tak sakit perut? Kalau kita minum air paip pun, perut dah start meragam.

Kenapa anak orang kurang berkemampuan, hidung berhingus sebulan pun relaks saja tak kena jangkitan kuman di paru-paru? Anak-anak orang berduit, selesema tiga hari, nanti boleh jadi terus kena nebulizer, mungkin kena pneumonia.

Kenapa orang kurang berkemampuan boleh pakai sabun apa saja, tak kering kulit pun? Tetapi bila anak-anak orang ada duit ini kena pakai sabun khas organik atau PH rendah yang mahal, kalau tidak kulit kering-kering tahap ekzema.

Kenapa anak orang susah boleh minum susu jenama biasa sahaja? Tetapi kalau anak orang berada, kena minum susu yang harga untuk satu tin RM90. Kalau tak, nanti alergik. Kenapa orang susah tidur tak ada kipas pun sejuk saja. Tetapi kalau orang kaya, tak ada aircond berpeluh-peluh dan kena buka kipas sekali baru boleh lena?

Eh, banyak lagilah kalau nak difikirkan, kan? Walaupun bukan semua, tetapi kebanyakannyalah. Ini sebab:

“Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya..”

Kenapa ramai sangat yang sakit mental?
Anda biasa rasa tekanan emosi tak semasa memandu sebab kena hadapi jalan sesak?

Ataupun semasa sedang bekerja, anda rasa stress sangat sebab boss asyik marah ataupun terpaksa kerja lebih masa dan tinggal anak di rumah?

Ataupun bila anda bergaduh dengan isteri, rasa nak tikam je sebab mulut dia lancang sangat?

Ataupun anda suka jadi keyboard warrior dan sentiasa mencari kesalahan orang kat Facebook? Semua benda pun anda nak komen secara negatif, kadang-kadang mencarut-carut lagi.

Ataupun anda asyik marah dan salahkan Pak Menteri atas semua benda yang terjadi dalam hidup anda walaupun kadang-kadang perkara tu tak ada kena mengena pun?

Semua inilah tanda-tanda anda ada penyakit mental yang disebabkan oleh arus kemodenan dan gaya hidup di bandar.

Jadi kepada mereka yang berada di mana-mana situasi yang kita rasa sukar, yakinlah yang kita mampu mengatasinya dan kepada Allah jualah tempat bergantung. InshaAllah.

Kalau anda rasa anda mengalami kemurungan atau tekanan melampau, pergilah jumpa dengan pakar. Sekurang-kurangnya anda dapat meluahkan segala isi hati dan ada orang yang boleh bantu anda. Janganlah tulis status sedih-sedih di Facebook untuk mewar-warkan kepada dunia tentang masalah anda. Tiada guna pun mengadu domba di situ. Anda akan berterusan berasa murung.

Tokoh perubatan Islam tersohor iaitu Ibnu Sina pun memandang serius akan masalah mental dan sakit jiwa semasa zamannya dahulu tau.

Jadi, jangan menstereotaipkan orang gila dan tak ada apa nak dimalukan pun kalau ada orang tuduh anda sakit mental. Entah-entah dia pun sama macam anda.

Pergi dapatkan rawatan ya!

Sumber: The Reporter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*