Gadis Terima Sepucuk Surat Dari Budak Tahfiz, Kandungan Surat Sungguh Padu

Jangan sangka kanak-kanak yang masih bersekolah belum mencapai kematangan yang secukupnya

Bak kata orang, usia tidak menentukan kedewasaan dan kematangan. Ada sesetengah individu yang mempunyai buah fikiran yang jauh lebih matang berbanding rakan-rakan lain pada usia yang sama.

Perkembangan akal fikiran seseorang adalah bergantung kepada beberapa faktor seperti didikan, persekitaran, pendeda han, pengaruh rakan sebaya, dan sebagainya. Disebabkan itu, mentaliti dan pemahaman setiap orang terhadap sesuatu perkara sememangnya berbeza. Ada yang terlebih matang, ada juga yang pen dek akal.

Perkongsian dari seorang gadis ini boleh dijadikan contoh tentang ukuran kematangan seseorang apabila dia didatangi seorang pelajar tahfiz

Gadis tersebut, Siti Suzaida yang sedang berada di padang tiba-tiba didatangi seorang pelajar tahfiz yang tidak dikenalinya. Pelajar tahfiz tersebut tiba-tiba memberi sepucuk ‘surat la yang’ kepada Siti serta memberitahunya untuk mengongsikan isi kandungannya kepada orang ramai.

Disangkakan surat cinta, gadis ini terkejut apabila membaca isi kandungannya yang sarat dengan teguran, nasihat, dan peringatan tentang… au rat wanita.

Ya, tentang au rat wanita.

Surat empat muka surat itu ditulis secara rapi tentang teguran yang pastinya mampu membuka mata mana-mana wanita yang bergelar Muslimah.

Menariknya, teguran pelajar tahfiz itu juga penuh dengan kerendahan hati apabila dia begitu kerap memohon maaf, barangkali khua tir tegu rannya itu mampu menggvris perasaan gadis tersebut.

“Pertama, saya nak tegur pasal pakai tudung ta yang da da”

Muka surat pertama dimulakan dengan ‘tayang dada’, sebelum diteruskan kepada bahagian au rat yang lain.

Baca di bawah:

Pelajar tahfiz itu kemudian menyelitkan hadith Nabi dalam muka surat kedua serta menyentuh isu pakaian ke tat yang dipakai oleh wanita berhijab

Kandungan surat itu diteruskan ke bab kaki kerana “kaki juga ha ram”

Akhir sekali, pelajar itu memohon maaf serta menasihatkan gadis tersebut agar memperbaiki cara pemakaian dan menutup au rat dengan lebih sempurna

Masih kurang jelas? Mungkin gambar di bawah dapat membantu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Says Seismik via komedimedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*