Jika Sayangkan Suami, Berikan Suami Minuman Herba Belalai Gajah

Herba digunakan secara meluas dalam masakan, kesihatan dan kecantikan sejak dahulu lagi dan terus menjadi amalan hingga kini. Daun belalai gajah atau Sabah Snake Grass (SSG) misalnya telah lama dikenal pasti mempunyai anti 0ksidan yang tinggi.

Menurut kajian Jabatan Bioteknologi, Sekolah Teknologi Kesihatan, Universiti Ming Chuan, Taiwan, SSG terbukti sebagai agen anti oksida yang baik. Fungsi anti oksida sebenarnya mengurangkan kesan radikal dalam tubuh badan.

Sementara itu, Fakulti Perubatan dan Kesihatan Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM), SSG bukan sahaja berfungsi sebagai anti-oksida, bahkan mampu melambatkan pertumbuhan sel kan ser.

“Kajian-kajian ini membuktikan bahawa penjagaan kesihatan menerusi makanan semula jadi seperti ini merupakan langkah alternatif yang baik.”- sumber Rencana Kesihatan Utusan Online.

Menyedari khasiat yang terkandung di dalam herba belalai gajah ini memberi keyakinan buat puan Rodziah untuk mengamalkan minuman herba ini bersama suami untuk tujuan kesihatan.

Ikuti perkongsian melalui postingnya di facebook Rodziah Md Yusof Via MAHN.

“Saya nk share jus epal + daun belalai gajah..buat tuk suami yg selalu mengadu keletihan dan ada da rah tinggi. Semoga menjdi asbab kesembuhan, sesuai juga untuk da rah tinggi dan kncing manis. Cuba laa..kita hanya berusaha..setiap penya kit ada ubat..In shaa Allah..”-Rodziah

Bahan-bahan:

  • Epal hijau
  • Daun belalai gajah
  • Air

Cara Buat :

1. Masukkan epal hijau yang telah dipotong bersama daun belalai gajah dan air ke dalam mesin pengisar.

2. Kisar hingga halus dan tapiskan jus tersebut.

3. Sedia untuk diminum.

sumber :Rodziah Md Yusof

Kredit: PetuaIbu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*