Jangan Buang Kulit Pisang Jika Mahu Hilangkan Jerawat Pada Wajah

Pisang mempunyai banyak khasiat dan zat yang terbaik untuk kesihatan. Namun mungkin tidak ramai yang tahu bahawa kulit pisang juga mempunyai khasiat luar biasa untuk kecantikan kulit wajah.

Dipetik daripada Style Craze, kulit pisang dikatakan mampu mengatasi masalah kulit bermasalah seperti jerawat dan kulit kusam.

Caranya adalah seperti berikut:

  • Gosokkan kulit pisang pada wajah sehingga warna kulit menjadi hitam.
  • Lakukan proses ini selama 10 minit
  • Biarkan sisa-sisa kulit pisang tersebut melekat pada wajah untuk satu malam.
  • Ulang setiap malam sebelum tidur.

Selain wajah, kulit pisang juga mampu memutihkan gigi kuning.

Selamat mencuba!

Khasiat pisang

Pisang merupakan buah yang sering kita temui di Malaysia. Ia mudah didapati di semua tempat pada harga yang berpatutan. Pisang sering digunakan sebagai pencuci mulut. Rasanya yang manis menjadi kegemaran ramai. Ia enak dimakan begitu saja ataupun dijadikan ramuan pencuci mulut seperti kuih muih, kek dan sebagainya.

Namun tahukah anda bahawa pisang juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh?

Pisang amat baik untuk ibu meng4ndung kerana ia mampu untuk membantu perkembangan janin. Ini kerana kandungan nutrisi seperti kalium dan juga asid folat. Selain itu pisang juga kaya dengan kandungan vitamin dan mineralnya yang penting seperti vitamin C, vitamin B Kompleks, kalium, kalsium, fosforus, zat besi dan magnesium.

Berikut adalah beberapa manfaat pisang kepada kesihatan tubuh.

Kaya Kandungan Vitamin Dan Serat

Pisang memiliki 2 kali karbohidrat dan 5 kali kandungan vitamin A dibandingkan dengan buah epal. Pisang juga kaya akan kandungan potassium dengan kadar potassium mencapai 400mg di dalam pisang yang bersaiz sederhana. Oleh itu, pisang wajib digunakan untuk menjaga kesihatan j4ntung.

Sumber Tenaga

Kandungan karbohidrat yang terkandung dalam pisang dapat menjadi sumber tenaga untuk tubuh. Memakan 2 pisang sehari dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh dan menambah tenaga untuk melakukan aktiviti seharian.

Menurunkan Berat Badan

Berita baik untuk mereka yang mahu menurunkan berat badan, pisang adalah jawapannya. Kalori yang rendah menyebakan ia sesuai untuk dimakan kerana dapat membantu menurunkan berat badan.

Mengubati Jerawat

Cara-cara untuk mengubati jerawat dengan menggunakan pisang ialah hancurkan buah pisang yang telah masak dan sapukan pada kulit wajah yang bermasalah jerawat. Biarkan selama beberapa minit dan biersihkan menggunakan air. Ulangi cara ni selama beberapa hari sehingga jerawat hilang dan kulit menjadi bersih.

Mengurangi Rasa S4kit Ketika H@id

Masalah s4kit ketika datang bulan dapat diatasi dengan memakan buah pisang. Perbanyakan memakan pisang sewaktu sedang h4id bagi mengurangi kes4kitan yang dialami.

Mengubati Sembelit

Pisang dapat digunakan sebagai alternatif rawatan kepada masalah sembelit. Pisang dapat bantu memperlancarkan pembuangan air besar. Pisang berupaya untuk melembutkan n4jis yang merupakan penyumbang kepada masalah sembelit

Mengatasi Gatal Akibat Gigitan Nyamuk

Masalah kegatalan akibat gigitan nyamuk sangatlah mengganggu. Namun kegatalan itu dapat dikurangkan dengan menggunakan kulit pisang. Caranya, ambil kulit pisang dan sapukan secara perlahan ke bahagian yang terkena gigitan nyamuk.

Meningkatkan Mood

Memakan sejumlah buah pisang bermanfaat untuk membantu menaikkan mood seseorang sehingga mood menjadi stabil dan kurang tekanan.

Sumber : Ayokesehatan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*