“Terbit Keringat Yang Membasahi Dahi Abam”- Ustaz Cerita Saat Menguruskan Jnaz4h Abam

Pem3rgian pelawak terkenal, Abam Bocey ke rahm4tullah pada hari Isnin yang lalu pastinya dirasai oleh insan- insan terdekat dengan beliau. Abam Bocey meningg4L dunia berikutan dem4m pan4s dan sak1t kep4la berturut-turut dua hari sebelum pem3rgiannya. Pem3rgian yang meng3jutkan itu turut dirasai oleh kenalan artis terdekat.

Sewaktu jen4zah abam Bochey disem4dikan, ramai yang terp3gun melihat sos0k manusia yang datang berpusu-pusu untuk meIawat jen4zahnya, justeru kehil4ngannya membuatkan ramai yang tertanya-tanya apakah amalan yang dilakukan oleh Abam Bochey sehingga pem3rgiannya meningg4lkan kesan yang mendalam buat insan-insan terdekat dan kenalan artis.

Satu persatu cerita kebaikan Arw4h ters3bar. Kebaikan yang dis3mbunyi disaat hidupnya hanya diketahui setelah pem3rgiannya.

Bermula dari seorang wanita dan anak yang hadir untuk menzi4rahi kubvrnya kerana terhut4ng budi Arw4h yang membantu membiayai persekolahan anaknya sehingga lah kisah-kisah bantuan & derma yang di hulurkan kepada pelbagai pihak.

Sungguh hebat pengajaran atau ibrah yang ditingg4lkan Abam kepada kita.

Kini seorang ustaz yang menguruskan jen4zah Abam, Ustaz Rafie Zainal pula membuka cerita bagaimana beliau sendiri melihat arw4h tersenyum berseri setelah di wudukkan.

Beliau juga menjadi saksi sebelum Arw4h di mandikan terdapat p3luh kering4t di dahi beliau yang juga menjadi tanda kem4tian yang husnul khatimah.

“Orang yang beriman itu men1nggal dalam keadaan dahinya berpeluh”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by SKUAD PENGURUSAN JENAZAH(SPJM) (@skuad_pengurusan_jenazah_malay) on

“Allahuakbar.. Inilah tanda Husnul Kh0timah yang disaksikan saya saat menguruskan jen4zah Alm4rhum Syed Umar Mukhtar @Abam Bocey Official! ..Suntingan video dari Mufid Makrifat

Ustaz Rafie Zainal – Undertaker
Skuad Pengurusan Jen4zah – SPJ Malaysia
Majlis Usrah Nur Fattah

Kem4tian Yang Dicembvrui

Begitulah hebatnya ku4sa sedekah yang dis3mbunyi kan oleh Arw4h sehingga beliau di angkat mulia di saat kem4tiaanya. Kasih sayang yang diberikan kepada ibunya, anak malah pada isterinya banyak memberi pengajaran kepada kita semua.

sumber : Ig pengurusan jenazah / coretan ummi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*