AmaIkan Zikir PeIindung Ketika lngin MemuIakan PerjaIanan

BERZIKIR (mengingati Allah) dan membaca ayat suci al-Quran mempunyai banyak berkat dan fadilat. Ia juga antara usaha paling mujarab bagi melindungi diri daripada sebarang bah4ya dan kejah4tan sama ada manusia, j1n atau sy@itan ketika dalam perjalanan.

Kita perlu memohon perlindungan Allah. Antara amalan Rasulullah SAW dalam perkara ini adalah dengan membaca:

Surah al-Fatihah.

Surah al-Ikhlas (tiga kali)

Surah al-Falaq (tiga kali)

Surah al-Naas (tiga kali)

Surah Ghafir ayat 1 hingga 3

Surah al-Mukminun ayat 97 hingga 98

Sebelum keluar rumah hendaklah dibiasakan membaca:

Surah al-Fatihah

Ayat al-Kursi

Surah al-Quraisy

Doa ketika keluar rumah:

Maksudnya:

“Dengan nama Allah aku bertawakal kepada-Nya dan tidak ada daya upaya dan kekuatan melainkan (daya upaya dan kekuatan) Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada perbuatan sesat atau dises4tkan, atau daripada bin4sa atau dibin4sakan, atau daripada zaIim atau dizaIimi atau daripada jahiI (b0doh) atau diperbod0hkan.”

Ketika menaiki kenderaan hendaklah dibiasakan membaca doa berikut, iaitu yang tafsirnya:

”Maha Suci Allah yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Allah kami akan kembali.” (Surah al-Zukhruf, ayat 13-14)

Jika dalam perjalanan hujan, guruh, angin dan kilat, maka Rasulullah menganjurkan kita supaya membaca:

Doa ketika hujan yang maksudnya:

“Ya, Allah jadikanlah ia (hujan) sebagai hujan yang menyenangkan.”

Doa ketika mendengar guruh dan petir, maksudnya:

“Ya Allah janganlah engkau m4tikan kami dengan kemurk4an-Mu dan janganlah engkau binas4kan kami dengan az4b-Mu dan ampunkanlah kami sebelum itu.”

Doa ketika angin bertiup kenc4ng, maksudnya:

“Ya Allah aku memohon kepada-Mu kebaikan (angin ini) dan kebaikan yang ada padanya dan kebaikan yang ada engkau utuskan bersertanya, aku memohon perlindungan-Mu daripada keburvkannya dan keburvkan yang ada padanya serta keburvkan yang engkau utuskan bersertanya.”

Mudah-mudahan dengan membaca ayat, doa dan mengamalkan zikir mendapat berkat dan terhindar daripada sebarang malapet4ka ketika berada dalam perjalanan.

Dalam kehidupan yang semakin sibuk serta pertambahan penggunaan kenderaan awam dan persendirian oleh masyarakat, amalan berzikir menjadi satu daripada usaha untuk mengelak kejadian tidak diingini sepanjang perjalanan, sama ada dekat atau jauh.

Zikir adalah santapan hati yang wajar dijadikan amalan oleh setiap orang Islam.

Golongan mukminin sepatutnya mengingati Allah sama ada ketika menerima nikmat dan kesenangan daripada Allah dengan mensyukuri nikmat-Nya. Semua amalan itu bertujuan mencari keredaan Allah SWT. Amalan itu juga boleh menenangkan diri serta reda akan apa yang berlaku selepas usaha sesuai diambil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*