lniIah 2 Jenis Wanita Bertudung Yang DiIaknat RasuIuIIah Di Akhir Zaman lni

Wanita bertudung dengan sanggul tinggi memang tidak dapat dipisahkan. Wanita merasakan sanggul ini sudah seperti satu mahkota, semakin tinggi sanggul akan kelihatan semakin cantik.

Tidak lengkap penampilan dan gaya seorang wanita bertudung jika tidak mempunyai sanggul yang tinggi. Memiliki sanggul yang tinggi dirasakan akan mencantikan tudung yang dipakai kerana akan terletak elok di kepala.

Manusia hanya memikirkan untuk kelihatan cantik di dunia sahaja tetapi langsung tidak pernah terfikir tentang hvkum sanggul bonggol unta. Ramai wanita bertudung masih tidak tahu hukvm yang harus dielakkan tentang pemakaian tudung seperti bonggol unta.

Hadis Nabi s.a.w ada meriwayatkan Maksudnya:

Akan muncul dalam kalangan umatku pada akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti berteIanjang (nipis dan ketat). Di atas kepala mereka pula (wa nita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang Iemah gemaIai. Oleh itu, IaknatIah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terIaknat.

Hadis riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

Dua golongan penghuni ner@ka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia iaitu golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukuI manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti berteIanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada sesuatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini.

Hadis riwayat Muslim. Hadith no 212.

Pemakaian tudung adalah sesuatu yang diwajibkan kepada semua wanita IsIam untuk menutup avrat. Menutup avrat dari dilihat kaum lelaki supaya tidak mengetahui mereka itu berambut pendek, lurus, kerenting atau panjang. Apabila sudah membuat bonggol unta yang tinggi wanita seolah-olah mahu mended4hkan avrat yang ingin disorokkan.

Wanita yang mendandan rambut dengan cantik hanya untuk suami sahaja. Bukan mendandan rambut untuk dilihat kaum lelaki lain. Isteri akan mendapat ganjaran pahala jika suami memandang isteri yang berambut cantik dan mendatangkan keseronokan dan kebahagian dalam hati suami.

Selain itu terdapat 8 jenis lagi wanita yang diIaknat oleh Allah iaitu :-

Di dalam shahih Muslim disebutkan riwayat dari sahabat Abdullah bin Mas’ud,Ia berkata:

“AIIah mengvtuk wanita-wanita pembuat tato dan wanita-wanita yang minta dibuatkan tato, wanita-wanita yang mencukur rambut wajah (bulu alis, dsb) dan wanita-wanita yang minta dihilangkan rambut wajahnya serta wanita-wanita yang merenggangkan gigi demi kecantikan yang merubah ciptaan AIIah.”

Dari hadits tersebut kita bisa mengetahui beberapa wanita yang perbuatannya yang diIaknat Allah SWT. Sebaiknya buat kamu para kaum hawa dibaca artikel ini, semoga kita selalu terhindar dari Iaknatullah.

1. Wanita Pembuat Tato dan yang Minta Dibuatkan Tato

Zaman sekarang rasanya tato bukan lagi dominasi para m4fia atau preman, bahkan banyak wanita yang membuat tato di sekujur tubuhnya tanpa mengetahui bahwa IsIam meIarang hal ini dan bahkan AIIah sangat keras meIaknat perbuatan yang sebenarnya amat merusak tubuh ini.

2. Wanita yang Merenggangkan Giginya Hanya Demi Kecantikan

Definisi Alfalj (pangur gigi) yaitu menjauhkan jarak antara gigi atas dengan gigi bawah. Biasanya dilakukan oleh orang tua yang usianya sudah lanjut, dilakukan untuk bisa tetap awet muda serta’ memperindah gigi, sebab tonjolan yang lembut pada gigi itu hanya milik anak kecil saja.

Jika wanita sudah berusia senja maka tonjolan-tonjolan gigi itu akan mengeras, lalu dilembutkan (dipangur) dengan alat pelembut agar kelihatan indah dan muda. Ini dinamakan juga dengan Al-Wasyr.

3. Wanita yang Menyambung Rambut dan Minta Disambung Rambutnya

Diriwayatkan dari ‘Aisyah: “Seorang perempuan Anshar telah kawin, dan sesungguhnya dia s4kit sehingga gugvrlah rambutnya, kemudian keluarganya bermaksud untuk menyambung rambutnya, tetapi sebelumnya mereka bertanya dulu kepada Nabi, maka jawab Nabi: Allah meIaknat perempuan yang menyambung rambut dan yang minta disambung rambutnya.” (HR. Bukhari 5934)

Demikianlah beberapa perbuatan wanita yang mendapat kebncian dan Iaknat AIIah, semoga kita bisa menjadi wanita taat yang terjauh dari sifat suka mengubah ciptaan AIIah dan meIanggar IaranganNya yang penuh dengan hikmah. (ummi-online)

4. Wanita yang Menolak Ajakan Suaminya Untuk Bērhūbungan lñtim

“Apabila suami mengajak istrinya ke tempat tidurnya lalu istri enggan sehingga suami m4rah pada malam harinya, maIaikat meIaknat sang istri sampai waktu subuh.” (HR. Bukhari: 11/14)

“Apabila seorang suami mengajak istrinya untuk berkumpul, hendaknya wanita itu mendatanginya sekalipun dia berada di dapur.” (HR. Tirmidzi: 4/387, Shahih)

5. Wanita yang Tidak Mensyukuri Kebaikan Suaminya

Thalhah bin Ubaidillah ra. mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Wanita yang berkata kepada suaminya, “Aku tidak melihat kebaikanmu sama sekali, melainkan Allah Swt. memutuskan-rahmatnya kepadanya pada hari ki4mat” “Rasulullah SAW. juga bersabda: “Sesungguhnya Allah tidak mau memandang wanita (istri) yang tidak mau bersyukur kepada suaminya,padahal dia masih membutvhkannya,”

6. Wanita yang Meminta Ce rai Tanpa Alasan Syar’ie

“Wanita yang meminta suaminya untuk menaIak tanpa ada alasan yang mendesak, maka har@m baginya bau surga, (HR. Ibnu Hibban, dan Al-Hakim dari Thazauban budak Rasulullah SAW)

7. Wanita yang Memperlihatkan Avratnya Pada Lelaki Lain

Rasulullah bersabda :

“Wanita yang meIepas pakaiannya di luar rumahnya, yaitu memperIihatkan tubuhnya pada lelaki lain, maka Allah akan memb3dah tutup tubuhnya ”(HR. Imam Ahmad, Thabrani, Ibnu Majah, Al Hakim,dan Al Baihaqi)

8. Wanita yang Mencvkur Rambut Wajah (Alis Mata, dan Lainnya) dan yang Meminta Untuk Dicukur Rambut Wajahnya

Imam Nawawi mengatakan:

“Dan perbuatan ini (mencukur buIu/rambut yang tumbuh di wajah) kecuali apabila tumbuh diwajah wanita kumis dan jenggot maka tidak har4m untuk menghilangkannya bahkan mustahabb” kemudian beliau menambahkan :”bahwasanya Iarangan itu tertuju pada bulu alis dan apa yang dipinggir wajah (dekat telinga)“ (syarah An-Nawawi ‘ala muslim 14/106)

Semoga dengan artikel ini, buat kamu para wanita sebaiknya jaga diri kamu dengan baik-baik.

Sumber: SuaraMedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*