8 Cara MenghiIangkan Ketumbit Dengan Cepat Dan Berkesan

Memang malu bercampur s@kit bila mata dis3rang ketumbit. Sedih pun ada bila orang sekeliling asyik mengusik dan kata yang bukan-bukan.

Tapi sebenarnya, ketumbit adalah sejenis keradangan pada kelopak mata yang disebabkan oleh jngkitan kvman dan bukanlah sebab mengintai atau mengndap ya. Menurut sebuah artikel, Dr Muhaya menjelaskan bahawa biasanya bakt3ria ini membiak di akar bulu mata sebelum menimbulkan masalah.

APAKAH KETUMBIT?

Menurut laman web kesihatan WebMD, terdapat dua jenis ketumbit yang biasa terjadi iaitu:

Stye: Jngkitan kvman yang berpunca pada akar bulu mata (folikel). Ketumbit jenis ini berlaku di pinggir kelopak mata. Jika ia terdapat di dalam kelopak mata, ia digelar hordeolum dan ia berpunca daripada jngkitan kvman pada kelenjar minyak dalam kelopak mata. Ketumbit jenis ini adalah agak meny@kitkan, tetapi ia cepat sembuh dalam masa seminggu.

Chalazion: Timbulnya sejenis benjolan pada kelopak mata. Biasanya ia lebih besar berbanding ‘stye’ tetapi ia tidak meny@kitkan. Ia adalah keradangan yang disebabkan oleh penyumbatan pada kelenjar. Dalam sesetengah kes, ‘stye’ boleh menjadi ‘chalazion’. Ketumbit jenis ini boleh berlanjutan hingga sebulan atau lebih.

Apabila seseorang mengalami ketumbit, ia akan turut diiringi dengan gejala lain seperti mata berair, gatal, sensitif, dan bengkak atau kemerahan pada kelopak mata. Namun anda tak perlu risau kerana ia tidak merbhaya dan tidak mudah berjngkit.

Lazimnya, ketumbit boleh pulih dengan sendirinya. Ada beberapa cara menghilangkan ketumbit yang boleh anda lakukan di rumah.

Stye (kiri) dan Chalazion (kanan).

Berikut adalah cara menghilangkan ketumbit yang boleh dicuba:

1. BERSIHKAN

Langkah pertama yang boleh anda lakukan apabila terkena ketumbit adalah dengan membersihkan bahagian kelopak mata dengan kerap menggunakan air bersih.

Untuk penjagaan kebersihan yang lebih rapi, anda boleh menggunakan putik kapas dan ‘mild shampoo’ seperti syampu bayi yang tidak memedihkan untuk membersihkan kelopak mata anda dan bahagian bulu mata sekitarnya.

2. TUAMAN PANAS

Cara paling selamat dan berkesan untuk melegakan ketumbit adalah dengan tuaman air yang sederhana panas. Cara ini juga amat sesuai untuk kanak-kanak dan juga bayi.

Rendamkan kain dalam air suam dan kompreskan pada kelopak mata yang terkena ketumbit tadi untuk mengatasi penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata. Ulangi langkah ini sebanyak tiga kali sehari selama seminggu. Pastikan kain yang anda gunakan bersih ya.

3. SUDU

Selain menggunakan tuaman air panas tadi, anda juga boleh menggunakan sudu untuk dituam pada mata.

Caranya, rendamkan sudu tadi dalam air suam dan rasa kepanasannya agar tidak terlalu panas. Agak-agak selesa, bolehlah dituamkan pada bahagian mata yang terkena ketumbit tadi. Tuamkan sekitar 3 minit setiap kali.

4. UNCANG TEH HIJAU

Selain menuam dengan air panas, anda boleh cuba menuam mata dengan uncang teh hijau. Selain melegakan rasa tidak selesa, teh hijau mengandungi asid tanik yang membantu melindungi daripada jangkitan.

Caranya, rendamkan uncang teh hijau ke dalam air panas. Selepas 5 minit, angkat dan keluarkan lebihan air pada uncang teh. Jika ia terlalu panas, tunggu sebentar sebelum meletakkannya pada mata. Bila suhunya sesuai, biarkan pada mata selama 5 minit. Lakukan beberapa kali sehari.

5. DAUN SIRIH

Ambil beberapa helai daun sirih dan bersihkan. Kemudian, panaskan sedikit di atas api atau badan cerek dan tekapkan pada mata ketumbit.

Satu lagi cara, rebuskan daun sirih hingga mendidih. Angkat daun sirih tersebut dan perah untuk mendapatkan airnya. Guna air perahan ini untuk membersihkan mata yang ketumbit.

6. GARAM

Satu lagi petua yang dikatakan dapat menyurutkan ketumbit dengan cepat adalah dengan menambahkan garam pada tuaman.

Mudah saja, bubuhkan sedikit garam pada air panas / suam yang akan digunakan untuk tuaman. Selepas ia melarut, celupkan tuala bersih dan perah airnya. Boleh juga gunakan kapas. Tuamkan 2-3 minit pada ketumbit. Lakukan 3 atau 4 kali sehari.

7. CUKA EPAL

Selain garam, anda boleh juga cuba menggunakan cuka epal (apple cider vinegar) dengan cara yang sama. Namun, elak menggunakan cuka kepada kanak-kanak kerana ia agak ‘kuat’. Pastikan cuka epal ini dilarutkan terlebih dahulu supaya asidnya tidak terlalu kuat.

Selain itu, bagi orang dewasa, anda boleh meminum sesudu cuka epal yang dilarutkan dalam air suam untuk mendapatkan hasil yang lebih berkesan.

8. BAWANG PUTIH

Antara cara menghilangkan ketumbit paling popular di kalangan orang lama adalah menggunakan bawang putih kerana ia dipercayai mengandungi ciri anti radang. Namun, cara ini akan memedihkan sedikit. Maka, tidak sesuai kalau dilakukan pada kanak-kanak.

Caranya, ambil seulas bawang putih dan guris sedikit bahagian hujungnya dengan pisau agar keluar jusnya. Sapukan pada kelopak mata yang berketumbit sebanyak 3 kali sehari. Ia dikatakan berkesan sekiranya bengkak ketumbit baru nak ‘naik’ dan belum membesar. Apa pun, berhati-hatilah dan pastikan kebersihan tetap diutamakan.

DAPATKAN RAW4TAN D0KTOR JIKA IA BERLARUTAN

Jika ia masih berlarutan, pastikan anda mendapatkan ubat krim antibi0tik di farmasi atau kIinik terutamanya jika anak kecil menunjukkan ketidakselesaan.

Yang penting, jangan cuba pecahkan ketumbit ini sendiri kerana ia boleh menyebabkan jngkitan mer3bak. Sementara itu, elakkan memakai sebarang ‘make-up’ pada bahagian mata atau ‘contact lense’ kerana ia boleh menyebabkan jngkitan bertambah teruk.

Sumber: Siraplimau.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*